Lastnosti keramičnih ploščic
Ploščice se razlikujejo glede na mehanske lastnosti.
Kakšne bomo izbrali je odvisno od tega, kam jih nameravamo položiti.
Ploščice na stenah niso tako obremenjene kot talne.
V kuhinji med štedilnikom in hladilnikom moramo izbrati takšne, ki so odporne na
razne maščobe in kisline. V kopalnici je zelo pomembno da ne drsijo itn.
Oznake PEI, MOHS in R označujejo mehanske lastnosti ploščic
- Oznaka PEI (od 1 do 6) predstavlja trdoto glazure na ploščici in s tem njeno odpornost proti obrabi.
V prostorih, kot je kuhinja, kjer veliko hodimo je potrebna večja trdnost, kot v prostorih, kjer se nahajamo manj časa, kot je kopalnica.
- Oznaka MOHS (od 1 do 9) predstavlja odpornost ploščice proti krušenju. Višje število pomeni večjo odpornost in višjo kvaliteto ploščice.
- Oznaka R pomeni odpornost proti drsenju. Višje število pomeni, da ploščica manj drsi, kar je pomembno predvsem v kopalnici.
Ploščice granitogres
Ploščice, ki se jih je v Sloveniji prijelo ime granitogres in k nam pridejo predvsem iz Italije, so najtrdnejše keramične ploščice.
Izdelane so iz kaolina, ki velja za najkvalitetnejšo belo glino.
Ker so zelo odporne (tudi na vreme in nizke temperature) in skoraj ne vpijajo vlage, se pogosto polagajo tudi zunaj.
Pomembno pred polaganjem keramičnih ploščic
- Glede na lokacijo izbrati primerne ploščice
- Preveriti oznake PEI, MOHS in R
- Estetska skladnost ploščic s pohištvom v prostoru
- Kakšne so reference keramičarja, ki bo polagal ploščice?